Pljuča v orientalni medicini

Po orientalni medicini so pljuča eden izmed petih ‘praznih’ oziroma jin notranjih organov. Pljuča vladajo dihanju in energiji, ki jo pridobimo iz vdihanega zraka. Nadzirajo krvne žile, saj skupaj s srcem uravnavajo cirkulacijo. Igrajo pomembno vlogo pri premikanju telesnih tekočin. Njihova energija se odraža na koži in laseh. Odpirajo se v nos. Zaradi njihove povezave z zunanjim svetom (preko vdihavanja zraka in kože), so najbolj jang od vseh jin organov.

Čas, ko so pljuča najbolj aktivna je med 3. in 5. uro zjutraj. V pljuča priteka energija jeter, ki so najbolj aktivna med 1. in 3. uro ponoči. Vsako noč jetra na novo programirajo kri; vgradijo koristne ali opustijo nekoristne vzorce. Jetra predstavljajo zaključek 24-urnega dneva. In tako, kot se naše življenje ‘začne’ s prvim vdihom ob našem rojstvu, se vsak naš nov dan začne ob 3. uri zjutraj, ko je energija v pljučih najbolj aktivna. Od energije jeter bo odvisno kaj bodo predale pljučem; če energija v jetrih ni dovolj močna, ne morejo dovajati potrebno energijo v pljuča.

Pljuča so prvi organ, na katerega vplivajo zunanji patogeni dejavniki, kot so veter, vročina, vlaga in še posebej mraz. Da ne zbolimo, potrebujemo močno energijo v pljučih. Močna energija v pljučih je zelo pomembna za dober imunski odziv, potrebuje pa tudi podporo ledvic. Brez močne energije v ledvicah, pljuča težje dobro opravljajo nalogo pošiljanja kisika po telesu in dihanja.


Slika: meridian pljuč

Pljuča se odpirajo v nos. Če je energija v pljučih močna, je nos odprt in dihanje skozi nos lahkotno in vonj je normalen. Če pa je energija v pljučih šibka ali če v pljuča vdirajo zunanji patogeni dejavniki, je nos zamašen, veliko kihamo in sposobnost vonjanja se zmanjša. S sposobnostjo vonjanja je povezana tudi Vranica, ki se odpira v usta. Kadar je v pljučih preveč vročine, so lahko pogoste krvavitve iz nosu, zmanjša se sposobnost vonjanja in lahko se razvije pljučnica.

Pljuča vladajo kroženju energije, tako v krvnih žilah, kot po meridianih. Ko je energija v pljučih močna, bo kroženje energije v žilah in meridianih dobro in okončine bodo tople. Ko je energija v pljučih šibka, je tudi kroženje energije v krvnih žilah in meridianih šibko in takrat so okončine, predvsem dlani, mrzle.

Energija pljuč se odraža na koži in laseh. Pljuča prejmejo tekočine od Vranice in jih nato pošljejo po vsem telesu. Kadar močna energija v pljučih omogoča optimalen prenos telesnih tekočin po telesu, se to odraža na nahranjenih in sijočih laseh ter prožni in navlaženi koži. Odpiranje in zapiranje por ter potenje poteka normalno. V nasprotnem primeru pa bodo lasje suhi in brez leska, koža bo suha in groba.

Energija pljuč vpliva tudi na moč, ton in jasnost glasu; šibek ali raskav glas nakazuje na šibko energijo v pljučih, pridušen glas nakazuje na sluz v pljučih.

Na pljuča direktno vplivajo čustva žalosti, žalovanja, izgube in obžalovanja ter omejujejo pretok in gibanje energije v predelu pljuč. Ta čustva močno vplivajo na naše dihanje, ki postane plitko. Tudi hitro in plitko dihanje, ki je odvija le v zgornjem predelu prsnega koša, je odraz omejene energije v pljučih. Primer plitkega dihanja je lahko oseba, ki je žalostna in jo daje depresija.

Drugi primer je lahko oseba, ki je ves čas v pogonu in je njena energija nadledvičnih žlez in Trojnega grelca neprestano preveč aktivna. Nadledvične žleze in Trojni grelec predstavljajo element ognja, ki tali element kovine, v katerem ležijo pljuča. Torej neprestani stres, fizični ali psihični, omejuje in zavira energijo v pljučih.

Metaforično so pljuča povezana z izdihovanjem zastale energije in žalosti ter z vdihovanjem sveže energije in navdiha.

 

Pljuča in debelo črevo predstavljata element kovine in letni čas jeseni; takrat se pljuča (in debelo črevo) pokažeta v vsem svojem potencialu, v skladu s svojo močjo oziroma šibkostjo. Element kovine predstavlja zadnji cikel in v našem življenju, ko smo polni modrosti, žanjemo kar smo v življenju posejali. V zadnji fazi kovine našega življenjskega cikla naše življenjske funkcije začnejo počasi pešati. Kovina oziroma jesen predstavlja zadnji cikel letnih časov, čas žetve, čas odpadanja listov iz dreves, čas zapuščanja in gnitja.

Vsi meridiani so povezani med seboj, a poleg jeter, so meridiani, ki so najbolj direktno povezani z meridianom pljuč še meridian debelega črevesja, mehurja, ledvic, vranice in srca. Kateri meridian je šibki člen in povzroča šibko energijo v pljučih, se lahko preveri z energijskim testiranjem.

Poleg že zgoraj omejenih, so drugi znaki neravnovesja energije v pljučih tudi astma, kronični kašelj, pljučnica, prehladi, težave z dihali, pljučnica, plevritis,  gripa, ekcem, težave s kožo, kontaktni dermatitis, nespečnost.

Energijske tehnike za krepitev energije v pljučih >>