Ledvica v orientalni medicini

Ledvica v orientalni medicini predstavljajo rojstvo, nove začetke. So najbolj jin od vseh jin organov. Energijsko ledvica podpirajo vse ostale meridiane. Proizvajajo mozeg (ne le kostni) ter rdeče krvničke, nadzirajo kosti, vladajo rojstvu, razmnoževanju in rasti. Odpirajo se v ušesa, njihova energija se odraža na laseh.

V ledvicah je shranjena naša izvorna oziroma pre-natalna energija. To je energija, ki jo prinesemo s seboj na ta svet. Podedujemo jo od svojih staršev. Ta izvorna energija pred rojstvom hrani plod, po rojstvu pa nadzoruje rast, spolno zorenje, plodnost in razvoj.

Izvorna energija ledvic tako nadzoruje tudi različne stopnje življenjskih sprememb: rojstvo, puberteta, menopavza in smrt. Staranje je fizični upad te izvorne energije.

Poleg izvorne (pre-natalne) pa ledvica shranjujejo tudi post-natalno energijo, ki jo iz hrane pridobimo s pomočjo transformirajoče moči notranjih organov.


Slika: meridian ledvic

Ledvica proizvajajo mozeg in ‘polnijo možgane’. Ta funkcija ledvic prav tako izhaja iz izvorne energije. Mozeg v orientalni medicini ni le kostni mozeg, ampak skupna matrica v kosteh, kostnem mozgu, možganih in hrbtenjači. Tako izvorna energija v ledvicah proizvaja mozeg, ki ustvarja hrbtenjačo in “polni” možgane.  

Če ima človek močno izvorno ledvično energijo, bo imel izostren um. Če izvorna energija ledvic ni močna, ne more učinkovito hraniti možganov. V tem primeru lahko pride do slabega spomina in koncentracije, omotice, suhoparnega mišljenja in slabega vida.

Ledvica nadzirajo tudi kosti. Ledvica določajo tako fizično (strukturno) kot duševno moč posameznika. Določajo našo moč volje. Če so ledvica močna, je moč volje močna in um je osredotočen na cilje, ki si jih zastavi. Pomanjkanje volje in motivacije sta pogosto pomembna vidika duševne depresije in krepitev ledvic bo v pomoč.

Ledvica se nahajajo v elementu vode in na različne načine urejajo preoblikovanje in pretok telesnih tekočin. So kot vrata, ki se odpirajo in zapirajo za nadzor prenosa telesnih tekočin v spodnjem grelcu (spodjem delu trupa). Neravnovesje v njihovem delovanju se lahko kaže v obliki obilnega in bledega uriniranja ali pa kot redko in temno uriniranje. Energijsko podpirajo mehur, da lahko shranjuje in preoblikuje urin. Tudi ločevanje tekočin v tankem in debelem črevesju je pod nadzorom ledvic.

Ledvica prejemajo tekočino iz pljuč. V ledvicah se je nekaj izloči, nekaj pa izhlapi in v tej obliki se vrne v pljuča in jih ohranja vlažna. Ledvica pomagajo pljučem pri pridobivanju energije iz vdihanega zraka. Kadar je energija v ledvicah uravnovešena, pomaga zadrževati energijo pridobljeno iz zraka. Kadar energija v ledvicah ni močna, se energija, ki je bila pridobljena iz zraka ‘upre’ in se dvigne ter v pljučih povzroča zastoj, ki se lahko izraža v zasoplem dihanju in astmi. To je zelo pogost vzrok za kronično astmo.  

Tudi Vranica igra zelo pomembno vlogo pri preoblikovanju in prenosu telesnih tekočin. Ledvica vranici zagotavljajo toploto, ki jo potrebuje za izvajanje svoje funkcije preoblikovanja in prenosa tekočin.

Osebe, ki imajo temne kolobarje pod očmi imajo pogosto izziv v energijskem ravnovesju ledvic.  

Ledvica se izražajo na laseh. Sivenje in izpadanje las se povezuje z upadanjem energije v ledvicah, prav tako inkontinenca.

Želim se naročiti na prejemanje novih člankov in energijskih tehnik:

Ledvica in mehur predstavljajo element vode in letni čas zime; takrat se ledvica (in mehur) pokažejo v vsem svojem potencialu, v skladu s svojo močjo oziroma šibkostjo. Element vode predstavlja prvi cikel v našem življenju – rojstvo. Predstavlja vse potenciale, ki jih imamo na voljo v življenju.

Če vas pozimi mami, da preživite več časa noter, zabubjeni v toplo odejo ob branju knjige – storite to brez slabe vesti. Zima nas vabi k mirovanju. Če se v zimskem času fizično preveč naprezamo, izčrpavamo energijo ledvic. Naravni ritem je, da gremo vase, se umirimo, več počivamo. Zima in z njo element vode sta čas, ko se rojevajo nove ideje.

S tem, ko pozimi raziskujemo svoje globine in počivamo, si  naberemo moči, da spomladi s svežim zagonom uresničimo ideje, ki so se rodile pozimi. 

Ledvica so občutljiva na mraz, zato je pomembno, da jih pozimi grejemo z dodatnim slojem oblačil. Ali pa poskrbimo, da majica vedno sega pod hlače. Za krepitev ledvic so zelo učinkovite tudi energijske vaje.

Čas, ko so ledvica najbolj aktivna je med 5. in 7. uro popoldan. V ledvica priteka energija mehurja, ki je najbolj aktiven med 3. in 5. uro popoldan. Če v tem času čutite, da vam nivo energije pade, to lahko nakazuje na neravnovesje energije v ledvicah ali mehurju. Za dvig energije v tem delu dneva  lahko naredite Dnevno energijsko rutino ali pa energijsko vajo za krepitev ledvic in na ta način sčasoma pre-programirate svoje energijske vzorce.