Krepimo pljuča

Obstaja veliko načinov, kako z energijskimi tehnikami krepimo energijo v pljučih in vsi so koristni. Tukaj predstavljam 4 kratke, a zelo učinkovite načine kako uravnovesimo energijo v pljučih:

Krepimo pljuča #1, akupresura Lu9, Lu10

Akupresurne točke so točke na meridianih, preko katerih vplivamo na energijo v meridianu in posledično v organu, s katerim je posamezni meridian povezan. Meridiani so energetske poti, po katerih se pretaka naša življenjska energija. Vplivajo na vsak organ in na vsak fiziološki sistem v telesu. Pretok energije po meridianih je ključnega pomena za zdravje in življenje.

Akupresurne točke so sinonim za akupunkturne točke, razlika je v načinu uporabe teh točk. Akupunkturist energijo v meridianih uravnoveša z akupunkturnimi iglami, sami pa si lahko učinkovito pomagamo z akupresuro. To pomeni, da akupresurne točke stimuliramo z uporabo naših prstov.

9. akupresurna točka na meridianu pljuč se imenuje ‘izvorna’ točka in pošlje energijo direktno v organ pljuč. Stimuliranje te točke je odlično takrat, kadar imamo prehlad, kadar kašljamo, kadar se nam nabira sluz, kadar težko polno dihamo, pri bolečinah v prsnem košu, ko so naše dlani hladne, če imamo slabo cirkulacijo, pri bolečinah v zapestju ali bolečinah v palčnem sklepu.

Stimuliranje 10. točke na meridianu pljuč pa je odlično takrat, kadar imamo kronični kašelj, kadar se nam tvori sluz, za boleče, suho ali oteklo grlo, hripav glas, kadar izgubimo glas, pri bolečinah v palčnem sklepu.

Meridian pljuč poteka na obeh straneh telesa zato je priporočljivo, da akupresurni točki Lu9 in Lu10  stimuliramo na obeh rokah.

Z akupresurnimi točkami lahko delamo večkrat čez dan. Splošno priporočilo je stimuliranje 3x/ dan za cca 20 sekund.

Prikaz akupresure 9. in 10. točke na meridianu pljuč:

Krepimo pljuča #2, splakovanje meridiana pljuč

S tehniko ‘Splakovanje meridiana’ najprej sprostimo morebitno zastalo energijo v meridianu, nato pa v meridian dovajamo novo, svežo energijo. Izvedemo jo na način, da z dlanjo enkrat pogladimo meridian v obratni smeri njegovega poteka. Nato pa 3x zaporedoma pogladimo meridian v pravi smeri njegovega poteka. Vedno gladimo počasi in čuječe.

Naše dlani so elektromagnetne, z njimi lahko privlačimo in usmerjamo energijo. Tehniko ‘Splakovanje meridiana’ lahko izvajamo na način, da nam dlani drsijo po telesu ali pa dlani premikamo v našem energijskem polju, cca 10 cm stran od telesne površine. Opazujte kateri način vam bolj odgovarja.

Prikaz tehnike ‘Splakovanje meridiana’:

Želim se naročiti na prejemanje novih člankov in energijskih tehnik:

Krepimo pljuča #3, nevro-limfatske refleksne točke za pljuča

Ena izmed tehnik, ki jo lahko uporabimo za krepitev meridiana pljuč je masiranje nevro-limfatskih refleksnih točk za pljuča. Ko jih stimuliramo, premaknemo zastalo energijo v pljučih in naredimo prostor, da lahko na predelu pljuč zaokroži sveža energija.

Kot nakazuje tudi ime, stimuliramo pretok limfe, da telo bolj učinkovito izloča toksine iz telesa. Z delom na teh točkah pozitivno vplivamo tudi srčno čakro, obsrčnik in timus, ki se nahajajo na predelu prsnega koša.

Prikaz masiranja nevro-limfatskih refleksnih točk za pljuča:

Krepimo pljuča #4, raztapljamo čustveni naboj

Negativna čustva, ki so povezana s pljuči so žalost, izguba, žalovanje in obžalovanje. Pozitivno čustvo na drugi strani pa je navdih oziroma inspiracija. Tehnika, ki jo lahko uporabimo za raztapljanje čustvenega naboja je tehnika držanja nevro-vaskularnih točk.

Te točke se nahajajo na glavi. Vsak meridian oziroma organ je povezan z eno ali več nevro-vaskularnimi točkami. Ko posamezno nevro-vaskularno točko držimo, se poveča prekrvavitev v tem predelu glave in uravnovesi se energija v meridianu, ki je povezan s to točko. Opazili boste, da bo čustvo začelo izgubljati naboj, kar pomeni, da na določeno situacijo ne reagiramo več na način, ki nas energijsko izčrpava.

Prikaz tehnike raztapljanja čustev žalosti, izgube, žalovanja in obžalovanja:

Veliko zanimivih dejstev o pljučih najdete v članku Pljuča v orientalni medicini.