Kaj narediti ko se vas loteva viroza

Ko začutimo prve znake viroze oziroma občutka, da se nas nekaj loteva, si velikokrat želimo samo počivati. A že z nekaj malo pozornosti, ki jo naklonimo telesu, si lahko zelo hitro opomoremo; včasih celo tako hitro, da smo že drugi dan 100%.

Energijske vaje naredite 1-2x na dan, od nasvetov domače lekarne pa izberite enega ali več (po želji).

Energijske vaje, ki spodbudijo delovanje imunskega sistema, učenje Donne Eden:

1. Potapkajte 6 točk (Slika 1); vsako za 3-5 sproščenih globokih vdihov in izdihov:

  • Potapkajte akupresurno točko ST2 – na vaših ličnicah, pod očmi, točno v liniji vaših zenic. To je druga točka na meridianu želodca, ki po sprednji strani telesa poteka navzdol proti zemlji. In ko to točko s tapkanjem stimuliramo, zagotovimo, da se energija telesa poveže z energijo Zemlje. Ob tapkanju si predstavljajte, da zastala energija iz vašega telesa potuje v zemljo, kjer se pretvori v čisto vitalno energijo.
  • Potapkajte akupresurno točko K27 – v vdolbinici pod ključnico, nad prvim rebrom, točno ob strani zgornjega dela prsnice. Ta točka je končna točka na meridianu Ledvic in pogosto se ji reče ‘križišče meridianov’. Po Kitajski tradicionalni medicini, je meridian Ledvic odgovoren za črpanje življenjske energije skozi stopala (preko točke K1, prve točke na meridianu Ledvic), ki nato potuje po meridianu Ledvic navzgor. Ko jo tapkamo, stimuliramo pretok energije po celotnem sistemu meridianov. Ob tapkanju točke K27 si predstavljajte, da čista vitalna energije iz zemlje preko vaših stopal vstopa v vaše telo ter po prednji strani telesa potuje do točke K27, ki jo stimulirate ter se nato razprši in potuje proti glavi, v obe roki ter navzdol po telesu, po trupu po obeh nogah do stopal. Predstavljajte si, da ta kristalno čista vitalna energija prežema vaše celotno telo.
  • Potapkajte timus. Ta žleza se nahaja za zgornjim delom prsnice, in je odgovorna za proizvodnjo obrambnih T limfocitov. Te bele krvničke okrepijo obrambni sistem organizma, da se lažje zoperstavi virusom, poleg tega pa ima tudi sposobnost, da zniža temperaturo. Preko timusa lahko tudi rišete številko 8, ki je eden najbolj zdravilnih vzorcev in prežema naše celotno energijsko telo. Stimuliranje timusa poleg zgoraj navedenega pomaga telesu tudi ob premagovanju stresa na način, da pomiri telo.
  • Potapkajte akupresurno točko Ren17 (Sea of Qi) v vdolbinici na spodnjem delu prsnice, da povečate pretok energije, zmanjšate utrujenost in stres. Poleg tega stimuliranje točke Ren17 sprosti predel prsnega koša in poživi energijo v prsnem košu.
  • Potapkajte nevrolimfatsko točko Vranice Sp NL – nahaja se v vdolbini, eno rebro nižje od linije modrčka, v liniji prsne bradavice. Vranica je odgovorna za metabolizem (hrane, misli, energij). Če je meridian Vranice šibek, smo bolj dovzetni za bolezni. Tapkanje po tej točki aktivira limfni sistem in očisti toksine, ki preprečujejo meridianu Vranice da bi optimalno deloval. Znižuje tudi kronično utrujenost in vročino ter uravnoveša kemijo krvi.
  • Potapkajte akupresurno točko Vranice Sp21 (the great LUO point) Lokacija: položite dlan pod pazduho na način, da palec gleda navzgor, kazalec pa se dotika podpazduhe in točno pod mezincem – v vdolbini med rebri se nahaja točka Sp21. Preko te točke dostopimo do celotnega limfnega sistema. Poleg tega pa stimuliranje te pomembne točke poživi kri in uravnoveša energijo v prsnem košu.

Ko se vas loteva viroza - tapkanje 6-ih akupresurnih točk

2. Masaža Nevro-limfatskih refleksnih točk

Nevro-limfatske refleksne točke so povezane s posameznimi organi in meridiani. Masiranje po teh točkah stimulira limfo in  premakne zastalo energijo. Limfa nima črpalke, kot je srce črpalka za kri. Zato potrebuje našo pomoč – s stimuliranjem nevro-limfatskih refleksnih točk poživimo pretok limfe in s tem izločanje strupov iz telesa. Masiramo s krožnimi gibi, z dokaj močnim pritiskom.

Da telo hitreje izloči strupe iz telesa, še posebej pomasiramo nevro-limfatske refleksne točke debelega črevesja, na zunanjih straneh stegen, kjer se konča glavna stegenska mišica (masiramo z močnimi pritiski v smeri gor in dol) ter Transverzalno-rektalno in Ileocekalno zaklopko, ki se nahajata ob notranji strani kolčne kosti (označeno s poševnima črtama na sliki). Lahko pa si ogledate spodnji posnetek in zraven izvajate masažo na sebi:

 

Nevro-limfatske refleksne točke se nahajajo tudi na hrbtni strani in potekajo ob hrbtenici, kot nakazuje spodanje slika. Če imate pri roki partnerja, ga/jo prosite, naj vam pomasira te točke. Ta tehnika se imenuje ‘Splahovanje hrbtenice’. Ima enak učinek kot masiranje nevro-limfatskih refleksnih točk na sprenji strani telese. Poleg tega pa deluje zelo sproščujoče 🙂

Splahovanje hrbtenice po nevrolimfatskih točkah

3. Povezovanje Neba in Zemlje

S to vajo aktivirate vse meridiane in ‘naredite’ prostor v telesu, da energija lažje steče po njih.

Stojite v trdnem razkoraku in roke položite na stegna. Naredite globok vdih in izdih in si predstavljajte, da poganjate močne korenine v Zemljo. Z naslednjim globokim vdihom, roke ob straneh dvignite proti nebu. Predstavljajte si, da se povezujete z univerzalno inteligenco. Nato roke pripeljite na sredino prsnega koša in si predstavljajte, da se ti dve sili (Zemlje in Neba) srečata v vašem srcu. Z naslednjim globokim vdihom dvignite eno roko proto nebu, drugo pa spustite proti tlom in naredite resnično dober razteg. Z izdihom naj se roki srečata pred srcem in razteg ponovite še v drugo smer. Naredite 2-3 ponovitve obojestranskih raztegov. Nato naredite predklon, noge naj bodo ravne, hrbet, glava in roke naj sproščeno bingljajo proti tlom. V tem položaju naredite nekaj globokih vdihov in izdihov. Z risanjem velikih osmic po zraku pred vami se počasi dvignite, osmice rišite vse do višine, do kamor lahko stegnete roke. Na koncu naj se iztegnjeni roki srečata nad glavo. Predstavljajte si, da vas obdaja jajčna lupina (membrana vaše avre), v kateri ste varni. Z rokama zaokrožite po membrani svoje avre od zgoraj navzdol in roki položite na srce. Zadržite ta položaj nekaj globokih vdihov in izdihov in opazujte kaj se dogaja v vas.

viroza enflow povezovenja neba in zemlje

4. Počnite ali razmišljajte o nečem, kar vas radosti! Pojdite v naravo, poglejte dober film ali oddajo, ki vas sprosti in nasmeje, podružite se s prijatelji,..

 Domača lekarna – povzeto po Barbari 0’neill, avstralski nutricionistki in naturopatski zdravnici:

#1 PROTI-VIROZNA BOMBA:
Potrebujete:
• 1 ali več strokov česna, drobno nasesekljanega
• ¼ čajne žličke kajenskega popra
• ¼ čajne žličke ingverja, drobno nasesekljanega
• ½ kapljice eteričnega olja čajevca
• Sveže stisnjen sok 1 limone
• 1 čajna žlička medu

Dodajte malo vroče vode. Prvi dan 2-3x zaužijte po 1 čajno žličko, naslednje dni po potrebi.

#2 Ko začutite, da se vas loteva viroza, v prvi uri vsakih 10 minut popijte kozarec vode. To je zelo pomembno, da se strupi odplavijo iz telesa.

#3 Pripravite si vročo kopel za stopala. Vanjo dajte čajno žličko gorčične moke ter pol čajne žličke kajenskega popra. Noge namakajte 20 minut. Zavijte se v toplo deko in v tem času popijte 2 kozarca vode. Kopel končajte tako, da si čez stopala polijete mrzlo vodo.

#4 Vzemite si nekaj minut in globoko dihate na sveže zraku. S kisikom poln zrak očisti kri in nahrani pljuča.

#5 Nastavite soncu obraz in prsni koš v času; za daljši čas ko je vaša senca tako velika kot vi in za krajši čas sredi dneva. Dotik sončnih žarkov poveča cirkulacijo krvi na soncu izpostavljenih predelih kože, kar deluje zdravilno.

#6 Tisti dan, ko začutite, da se vas loteva viroza, ne jejte. Čez dan popijte 3 litre vode, pijte tudi zeliščne čaje. Če vam paše, vsaki 2 uri popijte sveže stisnjen sadno-zelenjavno sok. Drugi dan jejte samo presno hrano. Solato začinite s hladno stiskanim olivnim oljem, strtim česnom in kajenskim poprom. Izogibajte se žitom, saj zasluzijo telo in onemogočijo, da se telo hitro očisti strupov. Ko se počutite bolje, počasi vpeljite žita in stročnice nazaj v prehrano.

#7 Podnevi počivajte le malo. Vitalnega pomena je, da greste zgodaj spat. Telo je narejeno na način, da se najbolje obnovi ponoči.

#8 Hiter sprehod ogreje telo in poveča cirkulacijo, telo pa tako lažje izloči strupe.

#9 Preden greste spat, si pripravite toplo kopel. Na ta način telo skozi pore izloči strupe. Kopel zaključite s 15-sekundnim hladnim tušem.

#10 Preden greste zvečer v posteljo, si pripravite obkladek s kajenskim poprom. Na kuhinjski papir, v velikosti stopal nanesite malo olja in nanj posujte 1/3 čajne žličke kajenskega popra. Položite na stopalo in zavijte s kuhinjsko folijo za živila. Čez obujte nogavico. Ponovite na drugem stopalu. Pustite delovati čez noč. Folijo dobro zavijte, sicer boste imeli zjutraj obarvani nogavici in posteljnino.