Hiter način za umiritev v stresnih situacijah

Metoda Energijske Medicine po Donni Eden predstavlja kar nekaj zelo učinkovitih vaj za globoko sprostitev telesa, kar je prav to kar potrebujemo, kadar smo v stresu ali kakorkoli nemirni.

Nekaj primerov, kdaj so lahko te vaje učinkovite:
– Kadar smo utrujeni (fizično ali psihično),
– Kadar doživimo ali podoživimo dogodek, ki v nas vzbudi neprijetne občutke (strah, jeza, žalost..),
– Kadar imamo občutek, da ne obvladujemo situacije, da se je nakopičilo preveč stvari,
– V primeru nespečnosti (bodisi zvečer ali če se zbujamo sredi noči),
– Kadar ne moremo umiriti oziroma ‘izklopiti’ misli,
– Kadar telesa ne moremo umiriti, kljub temu da se namestimo v udoben položaj,…

Včasih pa se nam sploh ne zdi, da bi bili kakorkoli napeti (zakrčeno telo, čustvena napetost), ko pa naredimo katero izmed spodnjih vaj in začutimo globoko sprostitev, vidimo kaj resnično pomeni globoka sproščenost.

Vaje delujejo na način, da v vsakem položaju držimo točno določene točke, ki so odgovorne za uravnavanje različnih energijskih sistemov v našem telesu in ti posledično vplivajo na naše fizično telo ter procese v njem.

Teh vaj ni potrebo izvajati v zaporedju. Vsaka vaja ja samostojna, tako da lahko izvajate posamezne vaje in opazujete kaj se dogaja v vašem telesu. Največ koristi vam prinese vaja oz. tehnika, ki vam prinese največ globoke notranje sprostitve. Ko odkrijete svojo vajo oziroma svoj ‘set’ vaj, imate v rokah recept za globoko umiritev, kadarkoli jo potrebujete.

1. vaja: Nežen pritisk na nevro-vaskularne točke Trojnega grelca – Položaj 1:

Izvedba:
a. Ena roka čez čelo
b. Druga roka za predelu glave, kot na sliki
c. Čisto nežen pritisk
d. Med izvajanjem počasi in globoko dihajte
e. Sede ali leže vsaj 3 minute (lahko tudi dlje)

Polozaj-za-umirjanje2

2. vaja: Nežen pritisk na nevro-vaskularne točke Trojnega grelca – Položaj 2:

Druga tehnika, ki globoko umiri naš sistem, je držanje nevro-vaskularnih točk za trojni grelec in želodec. Negativno čustvo, s katerimi je povezan meridian želodca, je skrb. Kadar nas nekaj prekomerno skrbi ali kadar se vrtimo v negativnih mislih, to ustvari neravnovesje v meridianu želodca. Poleg tega, da nas ta tehnika globoko umiri, uravnoveša tudi energijo v ščitnici.

Namestimo se v udoben položaj, sproščeno dihamo, opazujemo, kje v telesu imamo napetost in jo z vsakim izdihom sprostimo iz telesa.

Izvedba:
a. Ena roka na strani glave, roka naj pokriva sence,
b. Druga roka: prvi trije prsti v vdolbini pri grlu;
c. Med izvajanjem vaje počasi in globoko dihajte
d. 2 minuti ali tako dolgo, kot vam paše 😉

Poza 'Umirjanje Trojnega grelca' za umiritev v stresnih situacijah

3. vaja: Tapkanje to ‘točki strahu’:

Ta energijska vaja nam lahko pomaga ob napadih panike, anksioznosti in palpitacij. Učinkovita je tudi kadar smo kakorkoli nemirni ali preobremenjeni. Anksioznost in panika sta negativni čustvi elementa ognja. S to vajo uravnovešamo kar 3 od 4 meridianov, ki ležijo v elementu ognja; to so meridiani srca, obsrčnika in prekrvavitve ter trojnega grelca. Dlan položimo na predel srčne čakre, na sredini med prsmi se nahaja točka, preko katere dostopimo do meridiana obsrčnika in prekrvavitve, ter tapkamo po 3. točki na meridianu trojnega grelca. Le-ta se nahaja na prekatu med mezincem in prstancem. Ta točka se imenuje ‘gamut’ točka ali točka strahu. Opazujte vaše počutje pred in po vaji. Če vam je prinesla olajšanje, je ta vaja prava za vas.

Izvedba:
a. Med izvajanjem vaje počasi in globoko dihajte
b. Položite dlan med prsi in s prsti druge roke tapkajte po ‘točki strahu’, kot prikazano na sliki. Lahko tapkate tudi z vsemi štirimi prsti po celotnem prekatu na hrbtni strani dlani med mezincem in prstancem. Tapkajte približno za 10-15 globokih vdihov in izdihov.
c. Nato prenehajte in naredite globok vdih in izdih.
d. Ponovno tapkajte po tej točki še za približno 3 minute, ob tem globoko dihajte. Lahko pa vajo izvajate poljubno dolgo.
e. V primeru, da stres še ni ponehal, ponovite še na drugi roki.

4. vaja: Pomiritev Trojnega grelca:

Vedno ko se v nas sproži stresni odziv, se aktivira meridian in energijski sistem Trojni grelec. Ko je Trojni grelec preveč aktiven, smo v preživetvenem načinu delovanja: sproščajo se stresni hormoni, poviša se srčni utrip, v trenutku se odzemljimo,.. Hiter način za umiritev našega celotnega sistema lahko izvedemo z glajenjem trojnega grelca v obratni smeri njegovega poteka.

Izvedba:
a. Z rokami pokrijte oči tako, da so prsti čez oči, dlani pa počivajo na licih. V tem položaju naredite 3 počasne globoke vdihe in izdihe.
b. Z naslednjim vdihom prste rok pripeljite na sence in na tem mestu globoko izdihnite.
c. Nato z globokim vdihom pripeljite prste roke nad ušesa
d. Z izdihom skozi usta pogladite z rokami polkrožno za ušesi navzdol do ramen
e. Roke naj se močno obesijo na rame, s prsti močno pritisnite v rame
f. V tem položaju ostanite vsaj za dva globoka vdiha in izdiha
g. Nato naredite še en globok vdih skozi nos
h. Ter z globokim izdihom skozi usta dlani položite na srce, eno na drugo
i. V tem končnem položaju naredite še vsaj dva globoka vdiha in izdiha

5. vaja: Objem Trojni grelec – Vranica:
a. Objemite se, kot je prikazano na sliki: eno dlan položite na nadlaht nad komolec, drugo na spodnji del reber.
b. Držite najmanj za 3 počasne globoke vdihe in izdihe oz. tako dolgo kot vam paše 😉
c. Nato zamenjajte strani.
(Imam prijateljico, ki v tem položaju drži roke med gledanjem filma :))

Poza 'Objem Trojni grelec - Vranica' za umiritev v stresnih situacijah

6. Vaja Pomirjujoča poza:

Stanje brez stresa je ključno za odporen imunski sistem. Ta energijska vaja že v zelo kratkem času prinese globoko sprostitev. Dlje ko vajo držimo, globlji je učinek sprostitve.

Ključ vaje je, da s palcem in kazalcem sklenemo krog, ki predstavlja mellow mudro; preko palca teče meridian pljuč, preko kazalca pa meridian debelega črevesja. Oba predstavljata element kovine, preko katerega opuščamo vse, kar nam ne služi več. Oba prsta elementa kovine v sklenjenem krogu položimo na sence, kjer se nahajajo nevro-vaskularne točke za Trojni Grelec.

Trojni Grelec je meridian in sistem, ki je odgovoren za naš stresni odziv. S tem ko položimo prste na nevro-vaskularne točke na sence, globoko pomiri Trojni Grelec. Ključno je tudi, da pokrijemo oči ter prste na čelu prekrižamo. To dodatno spodbuja križne vzorce v našem energijskem sistemu ter pomiri optični živec.

Namestite se v udoben položaj. V vaji ostanite vsaj za 3 globoke vdihe in izdihe, priporoča se še dlje. Dlje ko boste v tem položaju, globlja bo sprostitev. Ta energijska vaja je odlična tudi za umiritev pred spanjem.

Izvedba:
a. Položite blazinico palca čez noht na kazalcu
b. Nato nežno postavite konice palcev na sence
c. Sredinec, prstanec in mezinec obeh rok nežno položite na čelo
d. Umirite dih: počasi in globoko dihajte
e. Ostanite v tem položaju dokler ne začutite globoke sprostitve, lahko pa tudi dlje