Energijska Medicina

»V vseh družbah ter v vseh tradicijah zdravljena pred nami, so zdravili na način, da so premikali energijo.«
Albert Szent-Györgyi, Nobelov nagrajenec za medicino (1937)

Kaj je Energijska medicina?

Energijska medicina je najvarnejši, najhitrejši in najpreprostejši način za izboljšanje vsakega vidika našega zdravja, ne glede na starost ali fizično stanje. Ko so energije v telesu zdrave, smo zdravi tudi mi. Vsak vidik našega fizičnega in čustvenega bitja ima energijsko jedro in delo s temi energijami nam daje neverjetno moč, ki vpliva ter izboljša naše zdravje in radost.

Tradicionalne kulture so verjele, da posebna energija vitalizira vse življenje. Ta energija ima v različnih tradicijah različna poimenovanja. Če jih naštejemo le nekaj in njihov izvor: Prana (Indija, cca l. 5.000 pr.n.št.), Chi (Kitajska, cca l. 2.000 pr.n.št.). Vitalna energija (Grčija – Pitagoras, l. 500 pr.n.št.), Iliaster (Evropa – Paracelsus, v 16. stol.), Aura (Walter Kilner, l. 1911), Orgonska energija (Wilhelm Reich, l. 1930-50), Elektromagnetno polje (L.J. Ravitz, okoli l. 1950), Chi (Hiroshi Motoyama, l. 1970-90), Bioplasma (Victor Inyushin, l. 1970-90), Bio-polje (Valerie Hunt, l. 1970-90), Schumann-ovi valovi (Robert Beck, l. 1980-90), Možganski valovi (John Zimmerman, l. 1980-90),…

Energijska medicina obsega širok spekter tehnik. Oblika, ki jo uporabljam v večji meri, je razvila Donna Eden in je opisana v njeni knjigi ‘Energy Medicine’ oziroma ‘Energijska Medicina’ (prevedena v slovenski jezik). Delo Donne Eden je navdihnila njena osebna izkušnja; različni zdravniki so ji napovedali le še nekaj mesecev življenja ter jo odpisali, sama pa je bila odločena, da še ni prišel njen čas in da se bo pozdravila. Med vejami tradicionalnih medicin so jo najbolj navdihnile učinkovitosti akupunkture, akupresure, Ajurvede, kineziologije, joge in Qi gonga.

Po uspehih uporabe teh starodavnih tehnik na sebi, je Donna kmalu začela zdraviti tudi druge. V želji, da bi bilo to znanje dostopno širšemu občinstvu, je najbolj učinkovite tehnike povzela v svoj sistem, ki se imenuje Eden Energy Medicine (v nadaljevanju EEM). Donna Eden je ena najbolj priznanih zdravilk na svetu; pri svojih 75-ih letih (leta 2018) je še vedno izjemno aktivna ter izvaja izobraževanja in delavnice po celem svetu.

EEM se od drugih modalitet energijske medicine razlikuje na dva pomembna načina:

1. 

Večina energijskih modalitet deluje samo z enim energijskim sistemom: akupunktura z meridiani, Ayurveda s čakrami itd. EEM pa deluje z 9-imi energijskimi sistemi, kar omogoča ustvarjanje neskončne raznolikosti posameznih tretmajev za vsako osebo. Vsak od nas je zelo posebno bitje in tretmaji se prilagodijo vsakemu posamezniku. Sposobnost ustvarjanja tretmajev, ki so prilagojeni za vsako posamezno osebo, močno poveča uspeh terapij.

Teh 9 energijskih sistemov zajema: meridiane, čakre, avro, trojni grelec, električne povezave (electrics), keltsko tkanje (celtic weave), temeljno omrežje (basic grid), 5 ritmov, sijoče vezje (radiant circuits).

2. 

Eden Energy Medicine postavlja moč zdravljenja v roke stranke / osebe same s poučevanjem kratkih, a učinkovitih vaj, ki jih oseba izvaja doma. To še naprej preoblikuje energijska neravnovesja in posledično premakne telo in čustva v harmonično stanje.

Ko se pojavijo simptomi in stanja, ki negativno vplivajo na naše življenje, nas običajno spremlja občutek nemoči in brezupa. Ko se zavemo, da si lahko pomagamo sami, nas to navda z nepopisnim navdihom moči in pozitivnosti.

EEM nas nauči, kako delati z energijskimi sistemi svojega telesa, da spodbudimo fizično, psihično in duhovno zdravje ter dobro počutje.

Nekaj primerov, pri katerih EEM lahko pomaga:
– Okrepi vitalnost in življenjsko moč
– Okrepi imunski sistem
– Ublaži bolečino in običajne težave, kot sta prehlad in glavobol
– Izostri um in spomin
– Spodbudi celostno zdravje s poživljajočo 5-minutno dnevno rutino
– Zaščiti telo, ko je operacija neizogibna.

Za uporabo tehnik EEM ni nobenih ovir ali kontraindikacij. Je varna, ne-invazivna in izjemno učinkovita. Je kot temelj, ki nas podpira, da zaživimo v svojem najvišjem potencialu.

ENERGIJSKA MEDICINA NI PRAKSA MEDICINE

Čeprav Energijska medicina uporablja izraz “medicina”, to ne pomeni, da terapevti, kvalificirani po sistemih Energijske medicine prakticiramo medicino ali zdravimo. Energijska medicina (Energy medicine) je splošno uporabljen izraz, ki ga uporabljajo številni programi usposabljanja po celem svetu, ki ljudi poučujejo, kako oceniti in popraviti neravnovesja v telesu.

Energijska medicina ni nadomestilo za diagnozo in / ali zdravljenje zdravstvenih ali duševnih stanj s strani licenčnega zdravstvenega delavca. Če imate bolezensko stanje, ki ga je diagnosticiral ali bi ga moral diagnosticirati zdravnik za telesno ali duševno zdravje, priporočam, da se energijsko medicino uporablja v povezavi s potrebno zdravstveno oskrbo in ne kot nadomestilo te oskrbe.

Energijska medicina nas spodbudi k večjemu samozavedanju ter nam nudi tehnike ter preproste vaje, s katerimi lahko prevzamemo večjo odgovornost za svoje zdravje in počutje. Ko so naše energije v ravnovesju, telo dobi kar potrebuje.